De onzin van multitasken

Written By Redactie

Ontdek onze nieuwste blogs boordevol trends, tips en adviezen voor succesvol ondernemerschap in het digitale tijdperk.

Niemand kan multitasken. Ons brein is er niet op gebouwd. Sterker nog, veelvuldig multitasken kan iets veranderen in je hersenen, waardoor je steeds meer moeite krijgt met je concentratie.

multitasking

“Multitasken is het uitvoeren van meerdere handelingen of processen op hetzelfde moment. Multitasken wordt vaak geassocieerd met het snelle bedrijfsleven.” bron: Wikipedia.nl

Sommige vrouwen lopen nog steeds te koop met de achterhaalde theorie dat vrouwen geweldig zijn in multitasken. Er zijn meerdere studies die aantonen dat multitasken de productiviteit doet afnemen met
ca. 25%.

En mocht jij net zolang doen over twee taken tegelijkertijd als wanneer jij ze los van elkaar uitvoert, dan is de kwaliteit in de uitvoering van deze taken aangetast.

Concessies doen?

Er is één ding dat je als ondernemer nooit wilt en dat is concessies doen op kwaliteit.

Naast het feit dat multitasken de productiviteit doet afnemen, slurpt het je energiereservoir leeg. Het kost namelijk vele malen meer energie om te multitasken.

Focus je op één ding. Doe dit zo goed mogelijk en doe geen concessies op kwaliteit. Zoals ik wel vaker zeg: “Doe er altijd lang genoeg over om het allerbeste te leveren.” Doe één ding vol overgave en heel erg goed. Ga dan verder met je volgende taak.

Ik ben benieuwd hoe jij hier tegenaan kijkt. Hoe ervaar jij multitasken? Reageer hieronder.

6 gedachten over “De onzin van multitasken”

  1. Multitasken is zwaar achterhaald, een concept van ‘vroeger’. Ik verdeel mijn taken het liefst in blokken. In de praktijk werkt blokken van 20 minuten voor mij het beste. Ik begin de dag met 20 minuten (lichaams)oefeningen doen, dan 20 minuten sociale media en e-mail en dan 20 minuten met een plan maken voor de dag. Voor mij werkt dat prima.

    Beantwoorden
  2. Zo zwart-wit is het volgens mij niet heren!
    Ik denk dat iedereen weleens met meerdere dingen tegelijk bezig is. De vraag is volgens mij of het dan ten koste gaat van de kwaliteit van die dingen, niet?
    (dat hoeft volgens mij niet, dat heb je zelf in de hand lijkt me.)

    Beantwoorden
  3. De hele term “multitasken” bestaat volgens de wetenschap niet. Je kan alleen heel snel schakelen tussen bepaalde taken. (we hebben het niet over taken die je onbewust uitvoert, zoals lopen en ademen, dat kan uiteraard wel tegelijkertijd)

    Wij geven nieuwe mensen binnen Hoogdesign altijd een testje omtrent multitasken.

    Opdracht 1.
    Schrijf een bepaalde zin op, bijvoorbeeld: “Kijk eens hoe snel ik kan multitasken”
    En direct daarna de getallen 1 t/m 31 opschrijven. (De zin bestaat uit 31 letters).

    De zin en de getallen schrijf je onder elkaar, dat ziet er zo uit:
    Kijk eens hoe snel ik kan multitasken.
    1 2 3 4 5 6 7 …..

    Die opdracht time je met een stopwatch, vervolgens doe je opdracht 2 en die time je ook weer.

    Opdracht 2.
    Schrijf die zelfde zin op en ook de getallen, alleen nu ga je multitasken. Nu schrijf je een letter, dan een getal en zo ga je door. Dus eerst “K” en “1”, daarna “i” en “2”, daarna “j” en “3”, etc…

    Dan vergelijken we de tijden en de uitkomst zal geen verassing zijn 🙂

    Beantwoorden
  4. Helemaal mee eens!
    Wij willen mensen en organisaties inspireren en motiveren om meer te focussen en minder te multitasken.

    Door bewustwording te creëren en kennis te vergroten over wat multitasken is, wat het met mensen doet en wat het oplevert als je minder multitaskt.

    Beantwoorden

Plaats een reactie