De rol van mentale gezondheid in ondernemerschap

Written By Redactie

Ontdek onze nieuwste blogs boordevol trends, tips en adviezen voor succesvol ondernemerschap in het digitale tijdperk.

Als ondernemer is je bedrijf je kindje. Je leeft ervoor en je gaat ervoor door het vuur als het moet. Maar als je mentaal niet in topvorm bent, kan dat je bedrijf net zo goed naar de filistijnen helpen. Mentale gezondheid wordt vaak vergeten, maar het is net zo belangrijk voor je succes als je product of dienst. 

Waarom? Omdat een bedrijf geen robot is. Het wordt gedreven door mensen en mensen kunnen niet zomaar onvermijdelijke stress, onzekerheid en druk negeren. Dus, ja, je mentale gezondheid kan direct van invloed zijn op de koers van je onderneming.

Waarom mentale gezondheid belangrijk is

Stel je voor: je hebt net je bedrijf opgericht, alles moet nog geregeld worden en je krijgt constant de vraag: ‘En, hoe gaat het?’ Natuurlijk, je vertelt iedereen dat het goed gaat. Maar ondertussen voel je je opgebrand, angstig en gestrest. En die constante angst om te falen? Die lijkt maar niet weg te gaan. Dat is de dagelijkse realiteit voor veel ondernemers. 

Waarom is mentale gezondheid in de context van ondernemerschap zo belangrijk? Simpel: je mentale welbevinden beïnvloedt je vermogen om beslissingen te nemen, om strategisch te denken en om productief te zijn. Je kunt je bedrijf niet gepassioneerd en energie leiden als je jezelf mentaal uitput. Het is een beetje als een auto die zonder brandstof zit. Geen business, geen toekomst. Mentale gezondheid heeft dus een directe impact op het succes van je bedrijf.

De grootste uitdagingen voor ondernemers

Het is geen geheim dat het ondernemerschap vaak gepaard gaat met slapeloze nachten en eindeloze zorgen. Maar wat zijn nu de echte mentale uitdagingen waar ondernemers mee worstelen? We sommen er een paar op (en ja, je zult je vast herkennen in enkele):

Beslissingsmoeheid

De keuze tussen wel of niet investeren in dat marketingplatform? Het kiezen van de juiste werknemers? Of misschien je prijzen verhogen? Als ondernemer maak je elke dag tientallen, zo niet honderden beslissingen. Dat gaat je brein op den duur opbreken. En wanneer je besluiteloos wordt, kan dat leiden tot uitstelgedrag, wat al helemaal niet helpt.

De angst om te falen

Elke ondernemer heeft die angst om te falen. Je balanceert voor je gevoel continu op een dun koord tussen succes en falen. En geloof me, die angst kan je tot waanzin drijven. De zorgen over de toekomst van je bedrijf, de reacties van klanten en het voortbestaan van je bedrijf kunnen je snel in een neerwaartse mentale spiraal trekken.

De hele wereld op je schouders

Je hebt geen collega’s om je last te delen, geen baas die je af en toe even door het proces helpt. Jij bent degene die alles moet doen en alles moet weten. Dit kan isolerend zijn en zorgt ervoor dat je je soms als een ‘lone ranger’voelt.

Werken zonder grenzen 

Als ondernemer sta je altijd ‘aan’. Je werk strekt zich uit tot in je privéleven. Voor je het weet, ben je 24/7 aan het werk. Dat kan leiden tot uitputting en op de lange termijn zelfs tot een akelige burn-out.

Praktische tips voor het verbeteren van je mentale gezondheid

Laten we eerlijk zijn: je hebt geen tijd om een therapiesessie van twee uur in je drukke agenda in te plannen. Dus hier zijn wat praktische, realistische tips om je mentale gezondheid te verbeteren, zonder je werk daaronder te laten lijden.

Stel grenzen

Dit betekent niet alleen ‘nee’ zeggen tegen die extra vergadering. Het betekent dat je je werk- en privéleven strikt scheidt. Zet je telefoon ’s avonds uit. Werk niet ’s nachts. En ja, zelfs als het lijkt alsof de wereld vergaat zonder je hulp – de wereld draait nog steeds door. En je bedrijf ook. 

Plan tijd voor jezelf

Dit is misschien iets wat iedereen je vertelt, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan. Maak tijd vrij voor hobby’s, sporten of gewoon even niets doen. Je hersenen hebben rust nodig om optimaal te presteren. Als je altijd in de ‘aan’-stand staat, krijg je niet de ruimte om te herstellen.

Wees eerlijk tegen jezelf

Voel je je overbelast? Durf dan toe te geven dat je niet alles alleen kunt doen. Dit is een van de moeilijkste dingen voor ondernemers, maar het is noodzakelijk. Hulp vragen is geen teken van zwakte, het is juist slim. Neem regelmatig een stap terug en vraag je af: ‘Neem ik niet te veel hooi op mijn vork?’ 

Zorg voor een gezonde routine

Ja, dat klinkt misschien een beetje saai, maar een gezonde routine helpt écht. Slaap is essentieel voor je hersenen om goed te functioneren, net als voeding en beweging. Dus slaap genoeg, eet gezond en beweeg regelmatig. Dit voorkomt dat je mentale veerkracht begint te kraken onder de druk van ht ondernemerschap.

Zoek professionele hulp als dat nodig is

Een beetje hulp van buitenaf kan wonderen doen. Dit hoeft niet altijd in de vorm van een therapeut te zijn, maar een business coach, mentor of zelfs een goede vriend kan je helpen om weer grip te krijgen op je gedachten. Je hoeft niet alles zelf uit te vinden.

Bouw een ondersteunend netwerk op

Een ondernemer zonder een goed netwerk is als een vis zonder water. Maar niet alleen een netwerk van andere ondernemers of klanten is belangrijk, ook een netwerk van mensen die echt naar je luisteren, die je steunen en die je mentale welzijn voorop hebben staan. Hier volgen wat manieren om zo’n netwerk te creëren.

Zoek een mentor

Iedereen heeft wel die ene persoon die altijd in je gelooft, zelfs als je het zelf niet doet. Zoek een mentor die je begrijpt en je niet afbrandt wanneer je twijfelt of faalt. Iemand die je kan helpen je bedrijf en jezelf in het juiste perspectief te blijven zien.

Omarm andere ondernemers

Ondernemerschap kan een eenzame reis zijn, maar door verbinding te maken met andere ondernemers kun je zowel je zakelijke als mentale gezondheid versterken. Ga naar evenementen, zoek online groepen of start je eigen netwerk. Het helpt om te weten dat je niet de enige bent die worstelt met de ups en downs van ondernemen.

Laat je vrienden en familie je steunen

Ondernemers hebben niet alleen zakelijke contacten nodig. Je hebt mensen nodig die begrijpen dat je een mens bent en geen robot. Familie en vrienden kunnen een cruciale rol spelen in je mentale gezondheid door je gewoon een luisterend oor te bieden en je af en toe uit die ondernemersbubbel te trekken.

Ondernemen is een marathon, geen sprint

Je bedrijf kan niet groeien als jijzelf niet groeit. Dus neem je mentale gezondheid serieus. Het is net zo belangrijk als je marketingstrategie, je productontwikkeling en je financiën. Als je mentaal fit bent, heb je de kracht om elke zakelijke uitdaging aan te gaan, je doelen te bereiken en een bedrijf op te bouwen waar je trots op kunt zijn. Vergeet niet: zonder een gezonde geest is een gezond bedrijf vrijwel onmogelijk. Dus werk aan je mindset en je bedrijf zal volgen. En als je ooit even helemaal vastloopt – bel gewoon iemand, plan een pauze in, en onthoud: je bent niet alleen. Iedereen worstelt wel eens.

Plaats een reactie